piątek, 12 lutego 2016

Serduszka cake posy


Walentynkowa wersja cake popsów, która w swoim środku mieści puszyste ciasto pink velvet z dodatkiem kremowego serka mascarpone. Całość oczywiście oblana delikatną białą czekoladą zabarwioną na kolor różowy. ;)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki gorzkiego kakao (70%)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3łyżeczki soli
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1/2 łyżeczki octu
-  różowy barwnik (użyłam w żelu, firmy Wilton)
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki masła
- 1 jajko
-4-5 łyżek serka mascarpone
Polewa:
- 200 g białej czekolady (lub różowe candy melts)
- różowy barwnik spożywczy
- 1 łyżka oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól.
2. W drugiej wymieszać maślankę, olejek waniliowy, ocet oraz barwnik.
3. W trzeciej misce utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko i dokładnie wymieszać.
4. Porcjami dodawać mąkę oraz mokre składniki, miksując, aż masa będzie jednolita.
5. Ciasto przełożyć do 2/3 wysokości papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Pozostawić do wystygnięcia.
Modelowanie:
1. Kiedy ciasto wystygnie, pokruszyć je na bardzo drobne kawałeczki. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 10 min.
2. Ciasto rozwałkować i ponownie wstawić do lodówki.
3. Za pomocą foremki wykroić serduszka z masy.
4. Rozpuścić dwie kostki czekolady, zamoczyć w niej patyczek i wetknąć z cake popsa. Wstawić do lodówki.
Polewa:
1. Czekoladę razem z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać barwnik i wymieszać.
2. Każde serduszko zanurzyć w czekoladzie i pozostawić, aż czekolada zastygnie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz