środa, 24 lutego 2016

Tort z kajmakiem i gruszkami


Urodzinowy tort dla mamy z kremem kajmakowym oraz prażonymi gruszkami, całość udekorowana spływającą czekoladą oraz kwiatami z kremu. Dodatkowo dzięki formie silikonowej, mogłam wykonać czekoladowe cyferki na patyczku. Wszyscy goście dorwali się do ciasta i niestety nie byłam w stanie zrobić zdjęcia przekroju tortu. :D



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1 kg gruszek
- 500 g serka mascarpone
- puszka kajmaku (400g)
- 150 ml śmietany kremówki
Dekoracja:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 90 ml śmietany kremówki
- róże z kremu (przepis)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Białka oddzielić od żółtek, ze szczyptą soli ubić na pianę.
2. Dodać cukier puder oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie wymieszać.
3. Przelać do 2 okrągłych foremek (u mnie średnica 18 cm.), piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 min.
4. Blaty przekroić na pół i pozostawić do wystudzenia.
Gruszki:
1. Gruszki obrać, pokroić.
2. Gotować z odrobiną wody w garnku pod przykryciem, aż zmiękną. Pozostawić do wystygnięcia.
Krem:
1. Serek mascarpone, śmietanę oraz kajmak, zmiksować na jednolity krem.
Etap końcowy:
1. Biszkoptowy blat przełożyć kremem, a nim ułożyć prażone gruszki i postąpić tak z kolejnymi warstwami.
Dekoracja:
1. Śmietankę pogrzać w garnku i zalać czekoladę. Chwilę odczekać i wymieszać.
2. Wylać na wierzch i boki tortu.
3. Kiedy czekolada zastygnie, ułożyć róże z kremu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz