środa, 2 marca 2016

Babeczki banoffee


Puszyste babeczki waniliowe, wypełnione kawałkami banana oraz ozdobione delikatnym kremem kajmakowym i czekoladą deserową, czyli małe słodkości, które przypominają w smaku ostatni tort urodzinowy. Zapraszam również do wypróbowania przepisu na tradycyjną tartę banoffee. (przepis)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1/2 białego cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Nadzienie:
- 2 banany
Krem:
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki kajmaku
Dekoracja:
- 30 g deserowej czekolady
- 20 g śmietany kremówki
- małe opakowanie herbatników

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią.
2. Mleko zmiksować z olejem i jajkami. Suche składniki dodać do płynnych i wymieszać.
3. Masę przelać do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 10 stopni C przez 20-25 min. Pozostawić do wystudzenia.
Nadzienie:
1. Babeczki wydrążyć z pomocą nożyka.
2. Banany pokroić i wypełnić nimi babeczki.
Krem:
1. Serek mascarpone zmiksować z kajmakiem.
2. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką.
Dekoracja:
1. Śmietanę kremówkę pogrzać, zalać czekoladę i wymieszać.
2. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą tylką.
Etap końcowy:
1. Babeczki udekorować kremem i czekoladą tworząc "esy floresy", na górze ułożyć pokruszone herbatniki.



4 komentarze: