poniedziałek, 7 marca 2016

Babeczki brzoskwiniowe


Delikatne babeczki waniliowe, wypełnione musem brzoskwiniowym, aby babeczka była kompletna również w kremie znajdują się brzoskwinie. Niedawno zakupiłam piękne dekoracje na słodkości- motylki, które z łatwością można wykonać z masy plastycznej. Mała rzecz, a babeczka nabiera charakteru. ;)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/3 masła
- 2 jajka
- szczypt soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Nadzienie:
- 3-4 połówki brzoskwini z puszki
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 4-5 połówek brzoskwini z puszki
- 200 ml śmietany kremówki
Dekoracja:
- motylki z masy plastycznej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Suche składniki wymieszać w misce.
2. Dodać jajka roztrzepane z jogurtem oraz stopionym, wystudzonego masła i wymieszać.
3. Masę przełożyć do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Babeczki wydrążyć za pomocą małego nożyka.
2. Brzoskwinie zmiksować i wypełnić musem ciasto.
Krem:
1. Brzoskwinie zmiksować i gotować na małym ogniu ok. 10 min, aż konsystencja będzie wyglądała jak dżem. Wystudzić.
2. Serek mascarpone wymieszać z brzoskwiniami i śmietaną kremówką.
3. Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką. ( u mnie 2D)
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem oraz motylkami z masy plastycznej. 



2 komentarze: