sobota, 26 marca 2016

Babeczki króliczki


Następne w kolejności wielkanocne słodkości to babeczki z majonezem w kształcie króliczków. Tak, z majonezem, tak samo jak, babeczki ze szpinakiem, ten składnik nie jest wyczuwalny, ale nadaje kremowej konsystencji całej słodkości. Foremkę znalazłam na wyprzedażach w sklepie empik, może jeszcze dorwiecie je po Wielkanocy i zaopatrzycie się na następne święta. :)



SKŁADNIKI:
Ciasto:

- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 małego opakowania cukru waniliowego
- 75 g majonezu
- 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
Lukier:
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki mleka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do rozpuszczenia cukru.
2. Dodać cukier wanilinowy i żółtka. Połączyć razem.
3. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać suche składniki delikatnie mieszając.
4.Dodać majonez  i ekstrakt waniliowy. Całość delikatnie wymieszać.
5. Jedną łyżkę masy połączyć z kakaem.
6. Masą kakaową wypełnić oczy i łapki króliczka. Całość zalać ciastem waniliowym.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C prze 20-25 min. Wystudzić.
Lukier:
1. Cukier puder wymieszać z mlekiem i udekorować uszy oraz pyszczek króliczka.


2 komentarze:

  1. wyglądają uroczo :) pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje i zycze wesolych swiat :)🐰🐑🐔🐣🐤🐥

      Usuń