poniedziałek, 14 marca 2016

Babeczki z galaretką i bezą


Waniliowe babeczki wypełnione galaretką. W tym przypadku postawiłam na smak truskawkowy, ale oczywiście można wybrać każdą inną. Dodatkowo zamiast tradycyjnego kremu ze śmietany i serka mascarpone, żeby nie było monotonnie, udekorowałam słodkości bezą włoską, którą zaparza się gorącym syropem z cukru i wody.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/3 kostki masła
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Nadzienie:
- galaretka
- 300 ml gorącej wody
Beza:
- 2 białka
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 30 ml wody
Dekoracja:
- kolorowa posypka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Suche składniki połączyć w misce.
2. Dodać zmiksowaną maślankę, stopione i wystudzone masło, jajka oraz ekstrakt waniliowy.
3. Ciasto przełożyć do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do wystygnięcia.
Beza:
1. 130 g cukru z wodą zagotować w małym garnku do uzyskania 118 stopni C.
2. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier.
Etap końcowy:
1. Babeczki wydrążyć za pomocą małego nożyka.
2. Wypełnić galaretką, ozdobić bezą włoską oraz kolorowa posypką. 
3. Małym strumyczkiem wlać gorący syrop, miksować przez 8-10 min.
4. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz