wtorek, 22 marca 2016

Babeczki z wiśnią i migdałami


Tegoroczna świąteczna propozycja słodkości z wykorzystaniem tylki do robienia trawy z kremu, która co jakiś czas przewija się między przepisami na babeczki (jeden z przepisów ). Niedawno w sklepie napotkałam wielkanocne wykrawaczki do masy plastycznej, obok których nie mogłam przejść obojętnie.
A jeśli chodzi o połączenie smaków to postawiłam na klasyczne- dżem wiśniowy oraz migdały. ;)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki maki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1/4 szklanki płatków migdałów
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
- słoiczek dżemu wiśniowego 
Krem:
- 115 g masła ( w temperaturze pokojowej)
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany kremówki
- zielony barwnik spożywczy
Dekoracja:
- kurczaczki z masy plastycznej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sody oczyszczoną, sól oraz cukier z prawdziwą wanilią.
2. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na jasną masę. Dodać jajko, ekstrakt i wymieszać.
3. Stopniowo dodawać mąkę i kwaśną śmietanę, zmiksować. Pod koniec wsypać płatki migdałów i delikatnie wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min. Wystudzić.
Krem:
1.Masło zmiksować w misie miksera na puszystą, jasną masę. 
2.Dodawać cukier, stopniowo, cały czas ucierając mikserem.
3.Dodać kremówkę oraz barwnik, miksować.
4.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką wilton #233.
Etap końcowy:
1. Środek babeczki wydrążyć za pomocą małego nożyka.
2. Napełnić dżemem wiśniowym.
3. Krem wycisnąć na babeczki tworząc trawę, udekorować kurczaczkami z kremu. 



 Filmik instruktażowy :)



2 komentarze: