sobota, 12 marca 2016

Czekoladowe miseczki z musem


Hit Internetu, czyi czekoladowe miseczki wypełnione musem czekoladowym. Bardzo proste, a jak pięknie prezentują się na stole.


SKŁADNIKI:
Miseczki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła
Mus:
- 100 g deserowej czekolady
- 1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki
- 100 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Miseczki:
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
2. Nadmuchać balony do wody i delikatnie natłuścić ich powierzchnie (dzięki temu czekolada łatwiej odejdzie)
3. Balony zamoczyć w czekoladzie i odstawić na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.
Mus:
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić, aby przestygła.
2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puch. Dodać serek mascarpone, rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać całość.
3. Mus przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką.
Etap końcowy:
1. Za pomocą szpilki przebić balony.
2. Czekoladowe miseczki wypełnić musem. 





Filmik instruktażowy :)

2 komentarze:

  1. To ja poproszę na deser :-) wspaniałe :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje :) w takim razie zapraszam do Gdanska :D

    OdpowiedzUsuń