piątek, 1 kwietnia 2016

Babeczki Bounty


Baby kokosowe z czekoladowym półpłynnym nadzieniem i kremem mocno czekoladowym (najlepiej przygotować go dzień wcześniej), powiększyły ekipę słodkości, do których należą już babeczki snickersowe (przepis tu), babeczki migdałowo-kokosowe (przepis tu) oraz babeczki z pralinką Rafaello (przepis tu). Całość wykończona wiórkami kokosowymi i domowymi mini czekoladkami.



SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 120 g miękkiego masła
- 240 g cukru
- 2 jajka
-1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka 3,2%
Nadzienie:
- 80 g mlecznej czekolady
- 170 ml śmietany kremówki
Krem:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 400 ml śmietany kremówki
Dekoracja:
- wiórki kokosowe
- mini czekoladki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać suche składniki mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i skrobię ziemniaczaną.
2. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i zmiksować.
3. Wsypywać suche składniki na przemian z mlekiem.
4. Przełożyć ciasto do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Śmietanę kremówkę podgrzać i zalać połamaną czekoladę. Wymieszać i odstawić na parę minut, aż przestygnie.
2. Przełożyć do worka cukierniczego (łatwiej będzie wypełnić babeczki). 
Krem:
1. Czekolady pokroić w drobne kawałki i zalać ciepłą śmietaną kremówką. Odstawić na kilka minut i dokładnie wymieszać.. Wstawić na całą noc do lodówki.
2. Następnego dnia ganache ubić na krem. Jeśli będzie zbyt gęsty można dolać odrobinę śmietany kremówki.
Etap końcowy:
1. Środek babeczki wydrążyć za pomocą nożyka. Napełnić go nadzieniem z czekolady.
2. Z kremu uformować półkule i posypać wiórkami kokosowymi. Na koniec wetknąć mini czekoladki.





4 komentarze: