poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Babeczki Ferrero Rocher


 Po babeczkach Bounty (przepis) przyszedł czas na słodkości Ferrero Rocher. Czekoladowe słodkości wypełnione nutellą i kremem na bazie serka mascarpone i nutelli. Całość pokryta jest posiekanymi orzechami. PYCHA! <3


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 100 g czekolady deserowej
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 225 g masła
- 350 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 3 jajka
- 125 ml maślanki
- 225 ml wrzącej wody
Nadzienie:
- mały słoiczek nutelli
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 300 g nutelii
Dekoracja:
- posiekane orzechy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.
2. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Wlać aromat waniliowy i dodać po jednym jajku, starannie rozcierając masę.Dolać do masy stopioną czekoladę i wymieszać.
4. Wsypać stopniowo zawartość pierwszej miski, następnie wlać maślankę i wodę, dokładnie wymieszać.
5. Przelać masę do 2/3 wysokości papilotek i piec 25 min. w temperaturze 180 stopni C. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Nadzienie:
1. Babeczki wydrążyć za pomocą małego nożyka i wypełnić nutellą.
Krem:
1. Serek mascarpone zmiksować z nutellą i wstawić na chwilę do lodówki.
Dekoracja:
1. Za pomocą gałkownicy nałożyć krem na babeczki tworzą półkule i ozdobić posiekanymi orzechami.





8 komentarzy:

  1. mmm..idealne! :) chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, już pichce kolejne "batonikowe" babeczki :D

      Usuń
  2. Aż się prosi żeby ugryźć taką babeczkę! Ślinę mam aż po pas - mniam! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę wszystkie :D

    OdpowiedzUsuń