środa, 13 kwietnia 2016

Babeczki kawowo- bananowe


Inspiracja do słodkości pojawiła się wraz z powrotem dla pracy w cukierni, a to, że trafiło się święto- Światowy Dzień Czekolady to babeczki nadawały się w sam raz. Słodkości składają się z kawowo- czekoladowego ciasta i kremem bananowym. Całość udekorowania gorzką czekolada i czekoladkami w kształcie bananów. ;)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 150 ml oleju
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 2 banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml śmietany kremówki
Dekoracja:
- czekolada

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, kakaem oraz kawą i cukrem.
2. W drugiej misce zmiksować jajko z olejem i jogurtem. Wlać do suchych składników i całość wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
3. Przełożyć do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25  min. Wystudzić.
Krem:
1. Banany z sokiem z cytryny zblendować. Dodać do serka mascarpone.
2. Śmietanę ubić na puch. Dodać do mniej serek mascarpone z bananem, delikatnie wymieszać.
3. Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką.( u mnie wilton  #1M)
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem i czekoladą. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz