wtorek, 5 kwietnia 2016

Babeczki Minionki


Kolejne tematyczne babeczki, tym razem przyszedł czas na Minionki, które można spotkać wszędzie na mieście od dłuższego czasu. Bananowe słodkości w niebieskich papilotkach, po brzegi wypełnione kawałkami banana, a krem, jak już sami widzicie, przypomina postać z bajki.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 125 g miękkiego masła
- 100g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 2 banany
- 125 g mąki pszennej
- 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 2 banany
- 1/2 cytryny
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- żółty barwnik spożywczy
Dekoracja:
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczki oleju
- oczy z masy plastycznej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
2. Dodać po jednym jajku i ubijać na gładką masę.
3. Banany rozgnieść widelcem lub zblendować, dodać do masy.
4. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać z ciastem.
5. Przełożyć do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Pozostawić do wystygnięcia.
Nadzienie:
1. Babeczki wydrążyć za pomocą małego nożyka i wypełnić kawałkami banana, skropić je sokiem z cytryny.
Krem:
1. Śmietanę z cukrem ubić na puch. Dodać serek mascarpone oraz barwnik i delikatnie wymieszać.
2. Krem nałożyć za pomocą gałkownicy do lodów,tworząc półkule.
Dekoracja:
1. Czekoladę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej i przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą, małą tylką.
2. Babeczki udekorować oczami z masy plastycznej i czekoladą.




Wiosenne słodkości 2016

4 komentarze:

  1. bardzo fajne babeczki :) uwielbiam bananowe desery dlatego chętnie bym się skusiła na taką babeczkę, a nawet kilka takich babeczek :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a bardzo dziękuje, właśnie sama jedną zjadłam jeszcze przed dekoracją :D

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nie ma za co, cieszę się, że mogłam zainspirować :)

      Usuń