niedziela, 1 maja 2016

Babeczki Twix


Zapowiadałam, więc są i one. :) Babeczki waniliowe wypełnione czekoladowym ganache. Ganache to francuska nazwa na połączanie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietany. Większość receptur przygotowuje się w podobny sposób. Podgrzewamy śmietanę, ma się prawie zagotować i zalewamy czekoladę.
Babeczka jest również udekorowane kremem kajmakowym tj. w przypadku urodzinowego tortu z gruszkami (przepis). Nie mogło obyć się również bez kawałków batonika Twix na samej górze słodkości. :)



SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka 3,2%
Nadzienie:
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 100 ml mleka 3,2%
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki masy kajmakowej (inaczej dulce de leche)
Dekoracja:
- batoniki Twix

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Suche składniki wymieszać w misce.
2. W drugiej misce zmiksować ekstrakt, jajko, olej oraz mleko. Wlać do suchych składników i wymieszać na jednolitą masę.
3. Przelać do 2/3 wysokości papilotek i piec piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Wystudzić na kratce.
Nadzienie:
1. Mleko pogrzać, zalać czekoladę i dokładnie wymieszać.
2. Środek babeczki wydrążyć za pomocą nożyka i wypełnić czekoladowym ganache.
Krem:
1. Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową na jednolitą masę.
2. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką. ( u mnie 2D).
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem i batonikami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz