niedziela, 1 maja 2016

Babeczki Twix


Zapowiadałam, więc są i one. :) Babeczki waniliowe wypełnione czekoladowym ganache. Ganache to francuska nazwa na połączanie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietany. Większość receptur przygotowuje się w podobny sposób. Podgrzewamy śmietanę, ma się prawie zagotować i zalewamy czekoladę.
Babeczka jest również udekorowane kremem kajmakowym tj. w przypadku urodzinowego tortu z gruszkami (przepis). Nie mogło obyć się również bez kawałków batonika Twix na samej górze słodkości. :)



SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka 3,2%
Nadzienie:
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 100 ml mleka 3,2%
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki masy kajmakowej (inaczej dulce de leche)
Dekoracja:
- batoniki Twix

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Suche składniki wymieszać w misce.
2. W drugiej misce zmiksować ekstrakt, jajko, olej oraz mleko. Wlać do suchych składników i wymieszać na jednolitą masę.
3. Przelać do 2/3 wysokości papilotek i piec piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Wystudzić na kratce.
Nadzienie:
1. Mleko pogrzać, zalać czekoladę i dokładnie wymieszać.
2. Środek babeczki wydrążyć za pomocą nożyka i wypełnić czekoladowym ganache.
Krem:
1. Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową na jednolitą masę.
2. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką. ( u mnie 2D).
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem i batonikami.





2 komentarze:

  1. Witam, czy mleko jeśli się zagotuje to nic się nie stanie ?- nadzienie, oraz czy krem kajmakowy jest sztywny ? i czy mam najpierw go schłodzić przed dekorowaniem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, nic nie stanie się z mlekiem, jednak lepsze nadzienie będzie ze śmietaną 30%, robię proporcję 1:1, czyli np. 50 g gorzkiej czekolady i 50 ml śmietany 30%, proporcje do mlecznej czekolady to 2:1, a do białej 3:1, jeśli chodzi o krem to powstaje sztywny i nie trzeba go chłodzić przed dekorowaniem :)

      Usuń