piątek, 6 maja 2016

Babeczki z truskawkami i białą czekoladą


Po "batonikowych"słodkościach przyszedł czas na nieco lżejsze babeczki wypełnione świeżymi owocami. W tym przypadku padło na truskawki i mimo, że nie są jeszcze takie smaczne i soczyste to warto komponować z nich wypieki. Babeczki powstały z połączenia delikatnego waniliowego ciasta oraz kremu na bazie białej czekolady, podobny został przygotowany do babeczek Bounty (przepis). ;)



SKŁADNIKI:
Ciasto: 
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki oleju
Nadzienie:
- świeże truskawki
Krem:
- 250 g białej czekolady
- 350 g ml śmietany 30%
Dekoracja:
- wiórki kokosowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Jajka z cukrem ubić na gładka i puszystą masę.
2. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i olej. Całość zmiksować.
3. Ciasto przełożyć do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Środek babeczki wydrążyć za pomocą nożyka i wypełnić pokrojonymi w kostkę truskawkami.
Krem:
1. Czekolady pokroić w drobne kawałki i zalać ciepłą śmietaną kremówką. Odstawić na kilka minut i dokładnie wymieszać.. Wstawić na całą noc do lodówki.
2. Następnego dnia ganache ubić na krem. Jeśli będzie zbyt gęsty można dolać odrobinę śmietany kremówki.
Dekoracja:
1. Z kremu uformować półkule (można pomóc sobie gałkownicą do lodów) i posypać wiórkami kokosowymi.




2 komentarze: