środa, 18 maja 2016

Tartaletki Bounty


W maju jak w raju i mimo, że pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, przygotowałam tartaletki Bounty. Kruche ciasto kakaowe, wnętrze wypełnione nadzieniem z białej czekolady i oczywiście wiórków kokosowych oraz rozpływający się w ustach czekoladowy ganach. Te bardzo sycące słodkości smakują identycznie, jak popularne batoniki z kokosem. Jeżeli wolicie nieco lżejszą wersje ciast na kruchym spodzie to zapraszam na tartaletki z gruszkami (przepis) lub tartaletki z nadzieniem czekoladowym i bezą (przepis).


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1/4 łyżeczki do pieczenia
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko
- 5 łyżek masła
Nadzienie:
- 120 g wiórków kokosowych
- 100 g białej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki
- 20 g masła
- kilka kropel ekstraktu rumowego lub migdałowego
Polewa:
- 40 g mlecznej czekolady
- 40 g gorzkiej czekolady
- 60 ml śmietany kremówki
Dekoracja:
- batony Bounty

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, kakaa , masła oraz jajka zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce przez 30 min.
2. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim foremki do tartaletek. Za pomocą widelca zrobić małe dziurki w cieśnie na dnie formy.
3. Z papieru do pieczenia wyciąć małe kwadraty, ułożyć je na wierzchu ciasta i wysypać na nie groch lub fasole.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 8-10 min. po tym czasie wyjąć papier do pieczenia z grochem lub fasolą i piec kolejne 15 min. Wystudzić.
Nadzienie:
1. W garnku zagotować śmietanę kremówkę i masło.
2. Zalać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę. Po kilku minutach wymieszać rózgą.
3. Wsypać wiórki kokosowe, dodać ekstrakt i delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki.
Polewa:
1. Śmietankę zagotować w małym garnuszku. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę i po tym czasie wymieszać rózgą.
Etap końcowy:
1. Kokosowe nadzienie wyłączyć na spód tartaletek.
2. Polewę przelać na wiórki kokosowe. Odstawić do zastygnięcia.
3. Udekorować kawałkami batona Bounty.





Wiosenne słodkości 2016

2 komentarze: