poniedziałek, 23 maja 2016

Tartaletki z rabarbarem i bezą


Wiosenna wersja małych słodkości na kruchym cieście z rabarbarem, który dzięki witaminom z grupy B wspomaga nas w walce ze stresem. Rabarbar w swym składzie posiada, także witaminę C, B-karoten, witaminę E oraz witaminę z grupy B. To warzywo, to także źródło wapnia, żelaza i potasu. Więc do dzieła! :) Zapraszam również na muffinki z rabarbarem. (przepis)  <3


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 130 g mąki pszennej
 - 1/4 łyżeczki do pieczenia
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko
- 5 łyżek masła
Nadzienie:
- 6-7 łodyg rabarbaru
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki dżemu malinowego
Beza:
- 2 białka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, masła oraz jajka zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce przez 30 min.
2. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim foremki do tartaletek. Za pomocą widelca zrobić małe dziurki w cieśnie na dnie formy.
3. Z papieru do pieczenia wyciąć małe kwadraty, ułożyć je na wierzchu ciasta i wysypać na nie groch lub fasole.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 8-10 min. po tym czasie wyjąć papier do pieczenia z grochem lub fasolą i piec kolejne 15 min. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Rabarbar obrać, pokroić w drobną kartę. Wrzucić do garnka razem z cukrem i sokiem z cytryny, dusić na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Wystudzić.
2. Dodać dżem malinowy i całość wymieszać.
Beza:
1. Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, cały czas miksując.
2. Pod koniec wsypać skrobię ziemniaczaną i wymieszać.
3. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką. (u mnie francuska gwiazda)
Etap końcowy:
1. Nadzienie wyłożyć na kruchy spod, udekorować bezą.
2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 20-30 min, aż beza się zarumieni.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz