sobota, 28 maja 2016

Torcik sernikowy


Wiosenny i truskawkowy torcik dla przyjaciela na urodziny. Bardzo lekki i delikatny, bez tony słodkiego kremu. Na cienkim biszkoptowym blacie, z serniczkowym nadzieniem i galaretką truskawkową. :)


SKŁADNIKI:
Ciasto (średnica 18 cm.):
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 500 g twarogu na sernik
- 1 i 1/2 galaretki truskawkowej
- 3-4 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- 1 i 1/2 galaretki truskawkowej
- truskawki
- bezy
- mini czekoladki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Białko oddzielić od żółtka, ze szczyptą soli ubić na pianę.
2. Dodać cukier puder oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie wymieszać.
3. Przelać do tortownicy (u mnie średnica 18 cm.), piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min.
4. Pozostawić do wystudzenia.
Nadzienie:
1. Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wrzątku. Pozostawić do wystudzenia.
2. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem. Wlać tężejącą galaretkę i całość zmiksować.
3. Masę przelać na biszkoptowy blat. Wstawić do lodówki.
Dekoracja:
1. Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wrzątku, tężejącą przelać na masę sernikową. Wstawić do lodówki.
2. Ciasto udekorować świeżymi truskawkami, mini czekoladkami lun bezami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz