sobota, 14 maja 2016

Tort czekoladowy z bananami


Wkręciłam się w pichcenie tortów i coraz większą frajdę sprawia mi ich ozdabianie. :D Torty bardzo czekoladowy, bez którego nie mogły się odbyć urodziny, składający się z czekoladowych biszkoptowych blatów, przełożonych kremem czekoladowym oraz bananami. Całość oblana czekoladą i ozdobiona bezami oraz truskawkami. jednym słowem CZEKOLADA rządzi! :D


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym
- 375 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki gorzkiego kakao
- 150 ml śmietany kremówki
Nadzienie:
- 2 banany
- sok z połówki cytryny
Dekoracja:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietany kremówki
- świeże owoce/ bezy (wg uznania)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Białka oddzielić od żółtek, ze szczyptą soli ubić na pianę.
2. Dodać cukier puder oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, całość delikatnie wymieszać.
3. Przelać do 2 okrągłych foremek (u mnie średnica 18 cm.), piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 min.
4. Blaty przekroić na 3 części i pozostawić do wystudzenia.
Nadzienie:
1. Banany pokroić w plasterki i zamoczyć w soku z cytryny. 
Krem:
1. Serek mascarpone, śmietanę, kajmak o smaku kakaowym oraz kakao zmiksować na jednolity krem.
Etap końcowy:
1. Biszkoptowy blat przełożyć kremem, a nim ułożyć kawałki bananów i postąpić, tak z kolejnymi warstwami.
Dekoracja:
1. Śmietankę pogrzać w garnku i zalać czekoladę. Chwilę odczekać i wymieszać.
2. Wylać na wierzch i boki tortu.
3. Kiedy czekolada zastygnie, ułożyć owoce i bezy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz