czwartek, 30 czerwca 2016

Mleczna tarta z owocami


W końcu  po długich poszukiwaniach znalazłam prostokątną formę do tarty. Nic innego oprócz jej wypróbowania mi nie zostało. Na pierwszy rzut poszła tarta bez pieczenia, na kruchym, ciasteczkowym spodzie, wypełniona mlecznym nadzienie i udekorowana sezonowymi owocami. Słodkości idealne na wakacyjne lenistwo.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 220 g ciasteczek (użyłam ciasteczek HIT Milky Retro Taste)
- 60 g miękkiego masła
Nadzienie:
- 150 g mleka w proszku
- 200 g cukru
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki masła
- 1szkalnka wody
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 
Dekoracje:
- świeże, sezonowe owoce
- cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
2. Masę przełożyć do prostokątnej formy, wcisnąć w dno i boki. Włożyć do lodówki.
Nadzienie:
1. W garnku wymieszać cukier  z mlekiem, dodać miąższ zeskrobany z wanilii, skrobię ziemniaczaną  i wodę. 
2. Zagotować i mieszać na małym ogniu, aż powstanie gęsta masa. (ok.10-15 min.)
3. Zdjąć z ognia, dodać masło i zblendować na jednolity krem.
4. Przelać na ciasteczkowy spód tarty.
Dekoracja:
1. Wierzch nadzienia udekorować świeżymi owocami i cukrem pudrem. 






Letnie owoce 2 Uczta pod gołym niebem 2016

4 komentarze: