piątek, 3 czerwca 2016

Tort z malinami


W każde święto to małe i to duże zawsze królują na moim stole słodkości. Dzień mamy stał się okazją do przygotowania czegoś wyjątkowego w swoim rodzaju, a to, że ostatnio bardzo polubiłam się z tortami, tak właśnie na takie dobroci postawiłam w tym dniu. Blaty biszkoptowe nasączyłam wodą różaną, z którą maliny idealnie się komponowały. Dekoracją, jak u mnie bywa była czekolada
i mnóstwo różowych akcentów, które wpasowały się w klimat tego święta. ;)


SKŁADNIKI:
Ciasto (18 cm. średnicy):
- 3 jajka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
- 1/4 szklanki wody różanej
- 1/4 szklanki wody
Krem:
- 650 ml śmietany kremówki
- 250 serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
Nadzienie:
- maliny (mrożone lub świeże)
Dekoracja:
- 100 g białej czekolady
- 80 ml śmietany kremówki
- czerwony barwnik spożywczy do czekolady
- bezy/ mini czekoladki/ kwiaty/owoce

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Białka oddzielić od żółtek, ze szczyptą soli ubić na pianę.
2. Dodać cukier puder oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie wymieszać.
3. Przelać do okrągłej tortownicy (u mnie średnica 18 cm.), piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 min.
4. Ciasto przekroić na 3 równe blaty i pozostawić do wystudzenia.
Krem:
1. Śmietanę z cukrem ubić na puch. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
Etap końcowy:
1. Blaty nasączyć ponczem, przełożyć kremem, a nim ułożyć maliny. Postąpić tak z kolejnymi warstwami.
Dekoracja:
1. Śmietankę pogrzać w garnku i zalać czekoladę. Chwilę odczekać, dodać barwnik i wymieszać.
2. Wylać na wierzch i boki tortu.
3. Kiedy czekolada zacznie zastygać ułożyć bezy/ mini czekoladki/ kwiaty/owoce.







Wiosenne słodkości 2016

2 komentarze: