czwartek, 14 lipca 2016

Babeczki szwarcwaldzkie


Babeczkowe wersje słynnego tortu szwarcwaldzkiego. :) Ciasto czekoladowe wypełnione wiśniami z domowego ogródka oraz kremem na bazie bitej śmietany. Całość udekorowana bratkami, które śmiało można zjeść i nikomu nie zaszkodzą.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 100 g czekolady deserowej
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 225 g masła
- 350 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 3 jajka
- 125 ml maślanki
- 225 ml wrzącej wody
Nadzienie:
- 350 g wiśni
- 2 łyżki cukru żelującego
Krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- bratki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.
2. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Wlać aromat waniliowy i dodać po jednym jajku, starannie rozcierając masę.Dolać do masy stopioną czekoladę i wymieszać.
4. Wsypać stopniowo zawartość pierwszej miski, następnie wlać maślankę i wodę, dokładnie wymieszać.
5. Przelać masę do 2/3 wysokości papilotek i piec 25 min. w temperaturze 180 stopni C. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Nadzienie:
1. Babeczki wydrylować, wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu. Po kilku minutach wsypać cukier żelujący i całość wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Krem:
1. Śmietanę kremówkę wraz z cukrem ubić na puch. Dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać.
2. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy. ( u mnie wilton #2D)
Etap końcowy:
1. Babeczki wydrążyć za pomocą nożyka, wypełnić je wiśniami oraz udekorować kremem i bratkami.






W wiśniowym sadzie 2016 Letnie owoce 2 Uczta pod gołym niebem 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz