wtorek, 19 lipca 2016

Babeczki z białymi Michałkami


Czas na połączenie jogurtu, owoców i białych Michałków. Zakochałam się w tym kremie (należy przygotować go dzień wcześniej), zarazem smak orzechów i białej czekolady. Czyli to co kocham najbardziej. :D Całość idealnie współgra z dżemem malinowym, oczywiście możecie śmiało zastąpić go świeżymi owocami. W takim razie do dzieła! :D


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 2 jajka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 75 ml oleju słonecznikowego
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 115 g jogurtu naturalnego
Nadzienie:
- mały słoiczek dżemu malinowego
Krem:
-450 ml śmietany 30%
- 150 g białych Michałkow
- 100 g serka mascarpone
Dekoracja:
- posiekane orzechy ziemne
- kwiatki z masy plastycznej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Jajka z cukrem ubić na puch. Miksując, stopniowo wlewać olej.
2. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier waniliowy.
3. Suche składniki wsypywać na zmianę z jogurtem, delikatnie wymieszać.
4. Przełożyć do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Środek babeczek wydrążyć za pomocą małego nożyka i wypełnić je dżemem malinowym.
Krem:
1. Cukierki pokroić w małą kosteczkę.
2. Śmietanę zagotować w garnuszku i wrzucić do niej pokrojone Michałki. Mieszać dopóki cukierni całkowicie się rozpuszczą.
3. Przelać do miseczki, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
4. Następnego dnia krem ubić na puch i partiami dodawać serek mascarpone, delikatnie mieszając.
5. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. (u mnie wilton #1M)
Dekoracja:
1. Babeczki ozdobić kremem, orzeszkami i kwiatkami z masy plastycznej.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz