sobota, 30 lipca 2016

Sorbet ananasowo-kokosowy


Mrożone słodkości na koniec upalnych dni miesiąca. Do lodów nadają się wszystkie owoce. Gotowe mrożonki nie są złe, jeśli akurat przyjdzie nam ochota na owoce niedostępne o danej porze roku. Na naszą korzyść w lipcu i sierpniu mamy mnóstwo świeżych owoców, które są bardzo aromatyczne, smaczne oraz zdrowe. Powinno się ich używać, kiedy to tylko możliwe. Sorbet ananasowy robi się w ekspresowym tempie, wiec warto spróbować swoich sił i rozkoszować się pysznymi lodami. :)


SKŁADNIKI:
- 1 ananas
- 1/2 szklanki wody
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wodę zagotować z cukrem, do jego całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.
2. Ananasa obrać, pozbyć się "oczek"oraz wykroić głąb.
3. Miąższ pokroić w kostkę i wrzucić do miski, wlać sok z cytryny i zblendować.
4. Ananasową papkę wymieszać z syropem oraz wiórkami kokosowymi, wlać do maszyny do lodów. Postępować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
5. Lody przełożyć do pojemnika i wstawić na kilka minut do zamrażalki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz