środa, 6 lipca 2016

Tarta Eton Mess


Słodkości ze świeżymi truskawkami oraz bezikami wypełnione kremem z bitej śmietany i serka mascarpone na kruchym cieście to nic innego jak tarta Eton Mess. Ten  angielski deser serwowany jest na dorocznym meczu krykieta Eton College przeciwko uczniom Harrow School. Wychodząc tradycji naprzeciw pospolite szklanki lub pucharki, w których podawane są te słodkości zamieniłam na formę do tarty. :)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
-13 dag mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 łyżek masła
- 6 dag cukru pudru
- 1 jajko
Nadzienie:
- 300 g świeżych truskawek
- 1 łyżka drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka żelatyny
Krem:
- 300 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- świeże truskawki
- beziki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, cukru waniliowego, masła oraz jajka zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce przez 30 min.
2. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę do tarty. Za pomocą widelca zrobić małe dziurki w cieśnie na dnie formy.
3. Na cieście ułożyć papier do pieczenia i obciążyć go grochem lub fasolą.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Po tym czasie zdjąć z tarty arkusz papieru z grochem lub fasolą i ponownie piec przez ok. 10-15 min.
Nadzienie:
1. Truskawki pokroić w paseczki, wrzucić do garnka, wsypać cukier i wlać łyżkę wody. Gotować na małym ogniu przez 8-10 min.
2. Żelatynę rozpuścić w łyżce wody i dodać do truskawek, całość wymieszać.
3. Nadzienie przełożyć na spód tarty w włożyć do lodówki.
Krem:
1. Śmietanę wraz z cukrem ubić na puch. Dodawać po łyżce serka mascarpone, delikatnie miksując.
Etap końcowy:
1. Krem przełożyć na nadzienie, ułożyć na nim świeże truskawki i pokruszone beziki.




Uczta pod gołym niebem 2016

2 komentarze: