wtorek, 26 lipca 2016

Torcik mango z malinami


Miała być tarta, ale jak zwykle przed samym pieczeniem zmieniłam zdanie i postawiłam na lekki torcik na biszkoptowym spodzie i świeżymi owocami. Mimo, że połowę malin zjadłam już po drodze do domu, w sam raz pozostała ilość wystarczyła do galaretki. :D


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki gorzkiego kakao
Nadzienie:
- 250 g serka mascarpone
- 220 g mleka skondensowanego słodzonego
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 mango
- 2 łyżki żelatyny ( rozpuszczonej w 2 łyżkach wody)
Galaretka:
- 1 galaretka malinowa (rozpuszczona w 3/4 szklanki gorącej wody)
- 1 mała miseczka malin
Dekoracja:
- maliny
- kwiaty

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Białko oddzielić od żółtka, ze szczyptą soli ubić na pianę.
2. Dodać cukier puder oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, całość delikatnie wymieszać.
3. Przelać do tortownicy (u mnie średnica 18 cm.), piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min.
4. Pozostawić do wystudzenia.
Nadzienie:
1. Śmietanę kremówkę ubić na puch.
2. Serek mascarpone razem z mlekiem skondensowanym ubić na gęsty krem. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać.
3. Mango przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ i włożyć do garnka, gotować kilka minut. Wlać rozpuszczoną żelatynę i poczekać, aż całość osiągnie temperaturę pokojową.
4. Puree z mango dodać do kremu i dokładnie wymieszać.
5. Nadzienie przelać na czekoladowy biszkopt i wstawić do lodówki.
Galaretka:
1. Maliny zblendować, za pomocą sitka usunąć zbędne pestki.
2. Dodać do galaretki, poczekać, aż będzie tężeć i przelać na nadzienie ciasta. Wstawić do lodówki.
Dekoracja:
1. Po wyjęciu z lodówki ciasto udekorować świeżymi malinami i kwiatami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz