wtorek, 2 sierpnia 2016

Babeczki biszkoptowe z jagodami


Od dawna przymierzałam się do udekorowania babeczek rosyjską tylką, która już od świąt leżała w pojemniku i czekała na odpowiedni moment.  Pierwszy raz wykorzystałam ją do słodkości, które zaprezentowałam na castingu do programu Bake Off-Ale ciacho. Nadszedł czas, żebym takie dekoracje ukazała na blogu razem z przepisem na słodkości wypełnione sezonowymi i jakże pysznymi owocami- jagodami.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z połówki cytryny
Nadzienie:
- 250 g jagód
Krem:
- 150 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 ml mleka skondensowanego słodzonego
- barwnik spożywczy w kolorze różowym/ czerwonym i zielonym

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Białko oddzielić od żółtka, ze szczyptą soli ubić na pianę.
2. Wsypać cukier puder oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość zmiksować. Dodać skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min.
4. Pozostawić do wystudzenia.
Nadzienie:
1. Środek babeczek wydrążyć małym nożykiem.
2. Jagody rozgnieść widelcem i wypełnić nimi słodkości.
Krem:
1. Śmietanę ubić na puch.
2. Serek mascarpone z mlekiem skondensowanym zmiksować na gęsty krem. Dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
3. Krem podzielić, do jednej części dodać różowy/czerwony barwnik, a do drugiej zielony.
4. Różowy/czerwony krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego rosyjską tylką, zielony przełożyć do rękawa zakończonego tylką w kształcie liścia.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem tworząc kwiatki i liście.







Filmik instruktażowy :)




1 komentarz: