środa, 10 sierpnia 2016

Makaroniki z czarną porzeczką


Małe, chrupiące słodkości pochodzące z Francji, wypełnione kremem na bazie serka mascarpone i puree ze świeżych czarnych porzeczek, połączenie słodyczy makaroników i kwaskowatości owoców sezonowych. Z tego może tylko postać cudowny deser. <3


SKŁADNIKI:
Makaroniki:
- 3 białka
- 40 g drobnego cukru do wypieków
- 120 g zmielonych migdałów
- 150 g cukru pudru
- barwnik spożywczy w kolorze fioletowym lub różowym
Krem:
- 200 g serka mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 50 g czarnej porzeczki
- 1 łyżka drobnego cukru do wypieków

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Makaroniki:
1. Białka ubić na puch, pod koniec wsypywać łyżka po łyżce drobnego cukru do wypieków. Dodać barwnik spożywczy.
2. Migdały wymieszać z cukrem pudrem i wsypać do białek, całość delikatnie zmiksować.
3. Przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką.
4. Z ciasta utworzyć małe, okrągłe makaroniki.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do do 150 stopni C przez 15-18 minut. Wystudzić i przenieść ciasteczka na kratkę.
Krem:
1.Czarną porzeczkę z cukrem do wypieków zagotować w małym garnku (pozostawić 2 łyżki do środka makaronika). Za pomocą sitka usunąć zbędna skórkę.
2. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i porzeczkowym puree.
3. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie małej gwiazdki.
4. Makaroniki przełożyć gotową masą, na środek kremu wyłożyć kilka sztuk czarnej porzeczki..







Deszczowa pogoda nie sprzyja pieczeniu słodkości na bazie bezy z powodu wysokiej wilgotności, wiec lepiej makaroniki przygotować w słoneczny dzień. Sama zrobiłam je w taką brzydką pogodę i słodkości nie były pierwszej klasy :< , ale człowiek na błędach się uczy i w przyszłości już go nie popełnię. :D

8 komentarzy:

  1. cudowne! podoba mi się też ta foremka, muszę takiej poszukać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :) forme znalazlam x lat temu w sklepie tchibo, ale z pewnoscia na stronach internetowych tez sie je znajdzie. ;)

      Usuń
  2. Piękna falbanka w makaronikach <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, bardzo dziekuje, pierwszy raz robilam makaroniki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :) i prosze sie podzielic relacja z przygotowania slodkosci, rowniez pozdrawiam i z pewnoscia wpadne na strone. ;)

      Usuń