poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Torcik cappuccino z wiśniami


Przyszedł czas, kiedy to świętowałam swoje kolejne z rzędu urodziny. Jak zwykle sprawdziło się powiedzenia, że szewc bez butów chodzi i swój tort robiłam na ostatnią chwilę. Miało być rustykalnie i trochę w stylu "nagiego" tortu. Dodatkowo nigdy nie przepadałam za kawowymi ciastami i broniłam się od nich rękoma i nogami, a w tym roku przeszedł czas na tort z dodatkiem cappuccino. To chyba znak, że się starzeje. :D


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1  łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka granulowanej kawy (przesianej przez sitko)
Krem I:
- 200 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
- 50 g cappuccino w proszku
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczona w 1/5 szklanki gorącej wody)
Nadzienie:
- mały słoiczek wiśni
Krem II:
- 150 ml śmietanki 30%
- 50 g serka mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w 1 i 1/2 łyżki gorącej wody)
Dekoracja:
- 1 łyżka cappuccino w proszku
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- ziarenka kawy/ kwiaty

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt:
1. Białka oddzielić od żółtek, ze szczyptą soli ubić na pianę.
2. Dodać cukier puder oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem i kawą, całość delikatnie wymieszać.
3. Przelać do 2 okrągłych foremek (u mnie średnica 18 cm.), piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 min.
4. Blaty przekroić na 2 części i pozostawić do wystudzenia.
Krem I:
1. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na puch.
2. Serek mascarpone wymieszać z cappuccino. Dodać do bitej śmietany i delikatnie wymieszać.
3. Żelatynę wlać do kremu i całość zmiksować.
Krem II:
1. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na puch.
2. Dodać serek mascarpone, całość zmiksować.
3. Wlać żelatynę i delikatnie wymieszać. 
Etap końcowy:
1. Biszkoptowy blat wysmarować połową kremu cappuccino, ułożyć na nim wiśnie i przykryć pozostałą częścią kremu.
2. Ułożyć drugi biszkoptowy blat i wysmarować kremem śmietankowym.
3. Całość udekorować gorzkim kakao wymieszanym z cappuccino, ziarnami kawy i kwiatami.










Oryginalny przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz