poniedziałek, 5 września 2016

Babeczki z jeżynami i hibiskusem


Po długiej nieobecności małych słodkości na blogu, nadszedł czas na maślane babeczki wypełnione świeżymi jeżynami i malinami oraz udekorowane kremem hibiskusowym. Do wykonania słodkości wykorzystałam przepis na babkę marmurkową, która była tutaj jednym z pierwszy wypieków. (przepis) Więc do dzieła! :D


SKŁADNIKI:
Ciasto (10 sztuk):
- 115 g. miękkiego masła
- 100 g. cukru do wypieków
- 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 140 g. mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli soli
- 2 łyżki mleka 3,2%

Nadzienie:
- maliny i jeżyny
Krem:
- 330 ml śmietany 30% 
- 20 g suszonych kwiatów hibiskusa
- 150 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- maliny/ jeżyny/ liście mięty

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Zmiksować miękkie masło z cukrem ma puszystą i kremową masę. 
2. Dodać jajka i aromat waniliowy.
3. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zmiksuj całość na gładką masę.
4. Dolać mleko i jeszcze raz wymieszaj.

4. Ciasto przełożyć do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Środek babeczki wydrążyć i wypełnić malinami oraz jeżynami.
Krem:
1. Śmietanę zagotować w małym garnuszku. Zalać nią kwiaty hibiskusa i pozostawić na kilka chwil. Następnie odcedzić i wstawić do lodówki na całą noc. 
2. Śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem ubić na puch. 
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem hibiskusowym, malinami, jeżynami lub listami mięty.   







Oryginalny przepis na krem hibiskusowy pochodzi z bloga mojewypieki.com

4 komentarze:

  1. jakie piękne te babeczki! Jeszcze nie robiłam kremu z hibiskusa, ale spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) WARTO spróbować, bo krem smakuje obłędnie z tym hibiskusem. :)

      Usuń
  2. Są prześliczne! A smakować musiały bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, tak smakowały, że się nie załapałam na ani jedną :D

      Usuń