środa, 28 września 2016

Kinder cake


Długo myślałam, jakimi słodkościami świętować obronienie pracy i po bezowocnych poszukiwaniach padło na kinder cake, czyli ciasto z wszystkimi dobrociami kinder. :) Czekoladowy biszkopt przełożyłam kremem kakaowym z dodatkiem mleka w proszku i całość oblałam ganache z połączenia gorzkiej i mlecznej czekolady, oczywiście nie mogło zabraknąć kinder czekolady, kinder bueno, kinder niespodzianki i schoko bons. O dziwno mimo sporej ilości słodkości ciasto nie jest za słodkie. <3


SKŁADNIKI:
Biszkopt (średnica 16 cm.):
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki gorzkiego kakao
Krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki mleka w proszku
- 2-3 łyżki gorzkiego kakao
- 1-2 łyżki cukru pudru
Polewa:
- 30 g gorzkiej czekolady
- 30 g mlecznej czekolady
- 45 ml śmietany kremówki
Dekoracja:
- kinder czekolada
- kinder bueno
- kinder niespodzianka
- schoko bons

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt:
1. Białka oddzielić od żółtek, ze szczyptą soli ubić na pianę.
2. Dodać cukier puder, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, całość delikatnie wymieszać.
3. Przelać do tortownicy (u mnie średnica 16 cm.), piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 min.
4. Blaty przekroić na 3 części i pozostawić do wystudzenia.
Krem:
1. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na puch.
2. Wsypać mleko w proszku i kakao, dokładnie zmiksować.
3. Dodać serek mascarpone i całość delikatnie wymieszać.
Polewa:
1. Śmietanę kremówkę podgrzać i zalać nią drobno pokrojoną czekoladę. Odtawić na 1-2 min., po tym czasie całość dokładnie wymieszać.
Etap końcowy i dekoracja:
1. Biszkoptowe blaty na zmianę przekładać mleczno-kakaowym kremem.
2. Polewę wylać na wierzch tortu i poukładać na niej słodkości. 









2 komentarze: