niedziela, 18 września 2016

Marmurkowe cake popsy


Okrągłe słodkosci na patyku, wykonane na przyjecie urodzinowe. Połączenie dwóch najbardziej popularnych smaków- wanilii i czekolady w jednej małej kuleczce okrytej wartstwą mlecznej czekolady. :)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 ml mleka 3,2%
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 jajko
- 40 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- 1 łyżka gorzkiego kakao
Polewa:
- 1 i 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka oleju
Dekoracja:
- kolorowa posypka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Wszystkie suche składniki (oprócz kakaa) wsypać do miski, dodać masło i utrzeć "na piasek".
2. Mleko, śmietanę, jajko oraz olejek, wymieszać i wlać do masy.
3. Ciasto podzielić na dwie części i do jeden wsypac kakao, wymieszać.
4. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego, tak, aby po jednej stronie było ciasto waniliowe, a po drugiej czekoladowe.
5.Urządzenie do wypiekania cake pops rozgrzać, ciasto delikatnie przelać do kółeczek i piec 5-6 min. Pozostawić do wystudzenia.
Polewa:
1. Czekolady wraz z olejem rozpuścić. (użyłam do tego zestawu do fondue)
2. Zamoczyć końcówkę patyczka w czekoladzie i wetknąć do kuleczki. Wstawić do lodówki.
3. Po tych czasie każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie i poczekać, aż jej nadmiar spłynie.
Dekoracja:
1. W czasie, kiedy czekolada zacznie powoli zastygać, cake popsy udekorować kolorową posypką.


2 komentarze: