sobota, 17 września 2016

Szarlotka z bitą śmietaną


Słodkości na biszkoptowym blacie z prażonymi jabłkami oraz bitą śmietaną z serkiem mascarpone, czyli inna wersja szarlotki. Zachecam również do wypróbowania babeczek z jabłkiem (przepis) oraz różyczek w tym owocem (przepis), które wyglądają niesamowicie. :)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 4-5 kwaśnych jabłek
- 1-2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1/4 szklanki wody
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki żelatyny (rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody)
Krem:
- 300 ml śmietany kremówki
- 100 g serka mascarpone
- 1- 2 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny (rozpuszczonej w 4 łyżkach wody)
Dekoracja:
- cynamon

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Białko oddzielić od żółtka i ubić je ze szczyptą soli na puch.
2. Wsypać cukier puder, wymieszać. Dodać żółtko i deliktanie zmiksować.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy, wymieszać.
4. Przełożyć do tortownicy (u mnie 20 cm.), wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez  20-25 min. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Jabłka obrać, pokrić w kostkę i włożyć do garnka. Wlać wodę, wsypać cukier oraz cynamon i dusić na małym ogniu przez kilka minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i wystudzić.
2. Rozpuszczoną żelatynę wlać do wystudzonych jabłek i delikatnie wymieszać.
3. Całość przelać na biszkoptowy blat i wstawić do lodkówki.
Krem:
1. Śmietanę z cukrem ubić na puch, dodać serek mascarpone, wymieszać.
2. Do kremu powoli wlewać żelatynę, miksując całość.
3. Przelać na warstwę z jabłkami i wlawić do lodkówki, aż stężeje.
Dekoracja:
1. Szarlotkę udekorować cynamonem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz