piątek, 21 października 2016

Babeczki z kremem karmelowym


Wykonanie własnego sosku karmelowego to nie lada wyzwanie. Po kolejnych próbach niepowodzenia powstał ten jedyny, idealny, który wykorzystałam do biszkoptowych babeczek z prazonymi gruszkami oraz kremem z jego dodatkiem. Cała słodkość rozpływa się w ustach. :)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
Nadzienie:
- 5 gruszek
- 1-2 łyżeczki cukru
- szczytpa kardamonu
- szczypta cynamonu
- 1/4 szklanki wody
Krem:
- 200 ml śmietany kremówki
- 300 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki sosu karmelowego
 Dekoracja:
- precelki
- kolorowa posypka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Białko oddzielić od żółtka, ze szczyptą soli ubić na pianę.
2. Wsypać cukier puder oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, całość zmiksować.
3. Ciasto przełożyć do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min.
4. Pozostawić do wystudzenia.
Nadzienie:
1. Gruszki obrać, pokroić w kostę.
2. Prażyć w garnku z dodatkiem wody, cynamonu i kardanomu ok. 10-15 min. Wystudzić.
3. Środek babeczek wydrążyć i wypełnić przestudzonym gruszkami.
Krem:
1. Śmietanę ubić na puch.
2. Serek mascarpone wymieszać z sosem karmelowym. Dodać do śmietany i  delikatnie połączyć składniki kremu.
3. Krem przyłożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem, kolorową posypką i precelkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz