sobota, 1 października 2016

Babeczki z kremem moro


Sporo czasu musiało minąć, aby na blogu znowu pojawiły się babeczki. Trochę  za nimi zatęskniłam, wśród tych wszystkich tortów i torcików. Dzień Chłopaka okazał się idealny to stworzenia kolejnych tematycznych małych słodkości. Postawiłam na mocno czkeoladowe ciasto, pulche i w smaku przypominające brownie, do tego sezonowe owoce- śliwka i krem moro, do tego żołnierzyki. Chyba nigdy tutaj nie było, aż tak męskich babeczek.


SKŁADNIKI:
Ciasto (6-7 babeczek:)
- 70 g mąki pszennej tortowej
- 15 g gorzkiego kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 95 ml mleka
- 45 ml oleju słonecznikowego
- 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
- 90 g cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
- 350 g śliwek węgierek
- 1-2 łyżki drobnego cukru
- 1/4 szklanki wody
Krem:
- 150 ml śmtany 30%
- 150 g serka mascarpone
- 2 łyżki kajmaku
- 1 łyżka cukru pudru
- zielony barwnik spożywczy 
- 1 łyżka kakao
Dekoracja:
- żołnierzyki
- kamyczki dekoracyjne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.
2. W drugiej misce ubić jajko z cukrem, wlać olej, mleko oraz ekstrakt waniliowy, wymieszać.
3. Do mokrych składników przesiać suche i delikatnie wymieszać całość do uzyskania jednolitej masy.
4. Przelać do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Śliwki zagotować z cukrem i woda. Odstawić do wystygnięcia.
2. Zblendować na gładką masę.
3. Babeczki wydrążyć za pomocą małego nożyka i wypełnić konfiturą ze śliwki.
Krem:
1. Śmietanę ubić z cukrem. Dodać serek mascarpone i kajmak, dokładnie zmiksować.
2. Krem podzielić na trzy części, do pierwszej dodać kakao, do drugiej zielony barwnik spożywczy, a trzecia zostawić w naturalnym kolorze.
3. Przełożyć do rękawa cukierniczego, zakończonego tylką wilton #233, do tworzenia trawy.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem tworząc trawę.
2. Dodać żołnierzyka, dekoracyjne kamyczki. Dodatkowo można użyć pozostałości ciasta po wydrążeniu środka słodkości.







2 komentarze:

  1. Ale pięknie to wygląda! <3 Zapraszam na nowy post!:) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/

    OdpowiedzUsuń