piątek, 14 października 2016

Dyniowe serniczki z kajmakiem


Jesiennie, puszyste mini serniczki z dodatkiem dyni i przypraw korzennym na kruchym ciasteczkowym spodzie. Całość wykończona kremem kajmakowym. :) Zapraszam również na babeczki pumpkin spice latte (przepis). :)


SKŁADNIKI:
Spód:
- 200 g ciasteczek (użyłam orzechowych)
- 50 g miękkiego masła
Masa:
- 400 g twarogu do sernika
- 50 ml śmietany kremówki
- 3/4 szkalnki puree z dyni
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki przypraw korzennych
- 1 i 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Krem:
- 200 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki masy kajmakowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Spód:
1. Ciasteczka zblendować na pył, dodać masło, wymieszać.
2. Wyłożyć nimi dno każdej z papilotek. Schłodzić.
Masa:
1. W misce wymieszać wszystkie składniki.
2. Przelać na ciasteczkowy spód.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45-55 minut. Wystudzić.
Krem:
1. Śmietanę ubić na puch.
2. Serek mascarpone wymieszać z kajmakiem.Wymieszać ze śmietaną.
3. Krem przełożyć do worka cukierniczego zakonczończonego tylką w kształcie małej gwiazdki.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem tworząc rozetki. 









2 komentarze: