środa, 9 listopada 2016

Babeczki Milky Way


Smak dzieciństwa zamkniety w małej, czekoladowej słodkości z popularnymi batonikami i kremem Milky Way. Jedząc babeczkę, powędrowałam wyślami do lat 90, koniecznie musicie spróbować upichcić takie dobroci. :)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 150 g masła ( w temperaturze pokojowej)
- 130 g cukru
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao w proszku
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 5 batoników Mily Way
- 250 ml śmietany 30%
- 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
- 200 g serka mascarpone
Dekoracja:
- batoniki Milky Way

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Masło, cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i jajka przełożyć do dużej miski i utrzeć na gładką masę.
2. Przelać masę do 2/3 wysokości papilotek, wcisnąć do ciasta kawałki batonika. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min.Wystudzić.
Krem:
1. Pokrojone w kostkę batoniki rozpuścić w ciepłej śmietance.
2. Wsypać mleko w proszku, dokładnie zmiksowac. Pozostawić do wystudzenia.
3. Dodać serek mascarpone, delikatnie wymieszać.
4. Krem przełożyc do rękawa cukeirniczego z tylką w kształcie dużej gwiazki.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem i kawałkami batonika.





6 komentarzy:

  1. W składnikach na babeczki nie ma podanej ilości jajek, ile ich potrzeba?

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam wszystko według przepisu, ale krem jest bardzo rzadki, jak polewa i wychodzi go bardzo dużo

    OdpowiedzUsuń
  3. Na poczatku moj krem mial podobna konsystencje, nalezy odstawic go na pare minut i mleko w proszku zacznie zageszczac caly krem. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ile babeczek wychodzi z tego przepsiu? :)

    OdpowiedzUsuń