czwartek, 17 listopada 2016

Babeczki Reese's z bananami


Kolejna wariacja na temat słodkości Reese's. Dzisiaj przedstawiam czekoladowe babeczki, wypełnione dojrzałym bananem i kremem na bazie masła orzechowego oraz serka mascarpone. A już niedługo słodkości na kruchym spodzie. <3


SKŁADNIKI:
Ciasto (12 szt.):
- 125 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao w proszku
- 25 g stopionej czekolady deserowej
Nadzienie:
- 2 banany
Krem:
- 250 ml schłodzonej śmietany 30% 
- 250 g serka mascarpone
- 4-5 łyżek masła orzechowego
- 1-2 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- mini czekoladki 
- orzeszki ziemne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1.W dużej misce umieścić wszystkie składniki ciasta, poza stopioną czekoladą deserową i upić mikserem na gładką masę. Wlać stopioną czekoladę i starannie wymieszać.
2, Papilotki  napełnić do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 20-25 minut. Przełożyć babeczki na metalową kratkę i pozostawić, aż całkowicie wystygną. 

Wydrążenie i wypełnianie babeczek:
1. Za pomocą małego nożyka lub łyżeczki wydrążyć babeczki pośrodku do wysokości 1-1,5 cm. Okruchy przełożyć do miseczki i pokruszyć je na drobniejsze kawałeczki.
2. Banany pokroić w małą kosteczkę i wypełnić nimi babeczki.

Krem:
1. Śmietanę z cukrem ubić na puch.
2. Dodać serek mascarpone oraz masło orzechowe, delikatnie wymieszać.

3. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie duże gwazdki. ( u mnie wilton #2D).
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem, mini czekoladkamioraz orzeszkami ziemnym.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz