środa, 2 listopada 2016

Babeczki z marchewką


Jesienna odsłona słodkości z marchewką i cynamonem. Już x lat temu pojawił się przepis na podobne babeczki i to z dodatkiem maślanki (przepis), tym razem postawiłam na nieco lżejszą wersje, ale równie pyszną i rozpływająca się w ustach. :)


SKŁADNIKI:
Ciasto (12 szt.):
- 2 jajka
-  1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
-  160 ml oleju
- 1 szkalanka startej marchewki
Krem:
- 150 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- orzechy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Jajka ubić z cukrem na puch.
2. Suche składniki wymieszać w misce.
3. Do ubitych jajek na zmianę dodawać mokre i suche składniki, całość dokładnie miksując.
4. Na sam koniec wrzucić startą marchewkę, wymieszać.
5. Ciasto przelać do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarnuku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut. Wystudzić.
Krem:
1. Śmietanę z cukrem ubić na puch.
2. Dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać.
3. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki ( u mnie wilton #2D).
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem śmietankowym oraz orzechami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz