piątek, 11 listopada 2016

Reese's cake pops


Popularne słodkosci z czekoladą i masłem orzechowym, jako Reese's cake pops. Pyszne, mocno czekoladowe, w smaku przypominające trufle. :) Paiperowe słomki zamiast patyczków zdały test celująco. :D Zachęcam Was również do wypróbowania innych przepisów słodkie kuleczki. :)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 400 g ciasta czekoladowego
- 100 g serca mascarpone
- 120 g masła orzechowego
Polewa:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 tabliczka gorzej czekolady
- 1 łyżka oleju
Dekoracja:
-orzechy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W małej miseczce wymieszać serek mascarpone i masło orzechowe na jednolitą masę.
2. W osobnej misce pokruszyć babkę na małe kawałeczki.
3. Do ciasta dodać masę z serka i masła, całość dobrze wymieszać.
4. Wstawić do lodówki na 15 min.
5. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (wyszło mi 22 szt.). Wstawić do lodówki na 15 min.
6. Rozpuścić 4 kostki czekolady, zanurzyć w niej końcówkę patyczka i wsadzić do połowy wysokości kulki. Pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia czekolady.
Polewa:
1. Czekolady wraz z olejem rozpuścić (użyłam do tego zestawu do fondue).
2. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie i poczekać aż jej nadmiar spłynie.
Dekoracja:
1. Ciasteczka udekorować orzechami.
2. Pozostawić w chłodnym miejscu, aż czekolada całkowicie stężeje.





2 komentarze: