czwartek, 24 listopada 2016

Sernik bananowy


Na chwile odeszłam od babeczkowych słodkości, aby pokazać Wam przepyszny sernik bananowy na kruchym spodzie, oblany mleczną czekolada oraz ozdobiony chipsami bananowymi. Delikatny w smaku idealnie komponuje się z masłem orzechowym , który znajduje się na spodzie słodkości.


SKŁADNIKI:
Spód:
- 170 g herbatników
- 120 g masła orzechowego
Masa serowa:
- 1/2 kg twarogu
- 70 g cukru
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 banany
Polewa:
- 80 g mlecznej czekolady
- 60 ml śmietany kremówki
Dekoracja:
- chipsy bananowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Spód:
1. Herbatniki pokruszyć, dodać do nich masło orzechowe i wymieszac na "mokry piasek"
2. Kruchym ciastem wyłożyć spód okrągłej formy wysmarowanej masłem.
Masa serowa:
1. Banany zblendować z sokiem z cytryny.
2. Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładką masę.
3. Przelać na kruchy spód i piec w piakrniku nagrzanym do 170 stopni przez 1h. Wystudzić w piekarniku,a następnie schłodzić w lodówce.
Polewa:
1. Śmietanę podgrzać w małym garnuszku i zalać nią kawałeczki czekolady. Odstawić na 1-2 minuty i wymieszać.
Dekoracja:
1. Sernik udekorować czekoladą oraz chipsami bananowymi.








Oryginalny przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com

4 komentarze: