poniedziałek, 21 listopada 2016

Tarta Reese's


Tak jak zapowiedziałam jest i ona, po babeczkach oraz cake popsach- tarta na kruchym spodzie z herbatników i karakersów, wypełniona kremem z masłem orzechowym oraz orzeszkami ziemnymi, do tego ganache z mlecznej czekolady.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 90 g krakersów
- 100 g herbatników
- 140 g masła orzechowego
- 2 łyżki masła
Nadzienie:
- 180 g serka mascarpone
- 90 g masła orzechowego
- 50 g orzechów ziemnych
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w 2 łyżkach ciepłej wody)
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 80 ml śmietany kremówki
Dekoracja:
- orzeszki
- herbatniki
- precelki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Krakersy i herbatniki pokruszyć.
2. Dodać masło oraz masło orzechowe, wymieszać do otrzymania masy i konsystencji "mokrego piasku".
3. Masę wyłożyć na prostokątną formę do tarty wysmarowaną masłem.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8-10 minut. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Serek mascarpone wymieszać z masłem orzechowym oraz cukrem pudrem.
2. Orzechy posiekać i dodać do masy, wymieszać.
3. Wlać żelatynę i dokłądnie zmiksowac całość.
4. Nadzienie wyłożyć na kruchy spód.
Polewa:
1. Śmietanę podgrzać w małym garnuszku.
2. Zalać nią pokrojoną w kostkę czekoladę, odczekać 2-3 minuty i wymieszać.
3. Polewę przelać na tężejący krem. Wyrównać.
Dekoracja:
1. Kiedy ganache będzie gęstniało, tartę udekorować orzechami, herbatnikami oraz precelkami.





6 komentarzy: