niedziela, 25 grudnia 2016

Babeczki Bałwanki


Tematyczne słodkości z makiem i białą czekoladą na zimowe wieczory przy gorącej czekoladzie. Barwniki spożywce i masa plastyczna, a tyle radości w tworzeniu kolejnych babeczek. :) A tak w skórcie- babeczki na kwaśnej śmietanie ze skórą pomarańczy, wypełnione ganache z białej czekolady, udekorowane kremem na bazie serka mascarpone, który tworzy głowe bałwanka. :D


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki maku
- 1 łyżeczka proszki do piecznenia
- szczypt soli
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/2 filizanki i 2 łyżki miękkiego masła
- 2 jajka
- skórka otarta z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
- 100 g białej czekolady
- 65 ml śmietany kremówki
Krem:
- 200 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- wiórki kokosowe
- marchewki i węgielki z masy plastycznej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier z prawdziwą wanilią.
2. W drugiej misce masło z cukrem ubić na jasną masę. Dodać jajka, skórkę pomarańczy, ekstrakt i dokładnie wymieszać.
3. Na zmianę dodawać suche składniki i kwaśną śmietanę, dokładnie zmiksować.
4. Przełożyć do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Śmiatankę podgrzać w małym garnuszku i zalać nią pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Odczekać 1-2 min. i dokłądnie wymieszać.
2. Środek babeczek wydrążyć za pomocą małego nożyka i wypełnić ganache z białej czekolady.
Krem:
1. Śmietanę z cukrem ubić na puch.
2. Dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać.
Dekoracja:
1. Z kremu utworzyć półkule i otoczyć ją wiórkami kokosowymi. Na górze babeczki ułożyć dekoracje z masy plastycznej. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz