sobota, 3 grudnia 2016

Babeczki Milka Oreo


Za oknem śnieg, ale jeszcze trochę na świąteczne wypieki. :D Dzisiaj królują Babeczki Milka Oreo- czekoladowe słodkości na ciasteczku Oreo, wypełnione czekoladowym ganache, kremem z Oreo i słodkimi dekoracjami od Milki. Ulepszona wersja tradycyjnych babeczek Oreo.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 100 g czekolady deserowej
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 225 g masła
- 350 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 3 jajka
- 125 ml maślanki
- 225 ml wrzącej wody
Nadzienie:
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 50 ml śmietany 30%
Krem:
- 250 g serka mascarpone 
- 8 sztuk ciasteczek Oreo
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
Dekoracja:
- czekolada Milka
- batoniki Milka  

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.
2. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Wlać aromat waniliowy i dodać po jednym jajku, starannie rozcierając masę. Dolać do masy stopioną czekoladę i wymieszać.
4. Wsypać stopniowo zawartość pierwszej miski, następnie wlać maślankę i wodę, dokładnie wymieszać.
5. Przelać masę do 2/3 wysokości papilotek i piec 25 min. w temperaturze 180 stopni C. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Nadzienie:
1. śmietanę pogrzać, zalać czekoladę i dokładnie wymieszać.
2. Środek babeczki wydrążyć za pomocą nożyka i wypełnić czekoladowym ganache.
Krem:
1. Serek mascarpone, śmietanę i cukier puder wymieszać na gładką masę.
2. Ciasteczka rozgnieść tłuczkiem, można oczywiście użyć miksera. Oreo wsypać do mieszanki i wszystko dokładnie wmieszać.  

3. Krem przyłożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki (umożliwiającej wydobycie również większych kawałeczków ciasteczek).
Dekoracja: 
1. Babeczki udekorować kremem, czekoladą oraz batonikam Milka.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz