piątek, 9 grudnia 2016

Babeczki Sachera


Mini wersja bardzo popularnego tortu Sachera, czyli czekoladowe słodkości wypełnione dżemem morelowym, kremem kakaowym i udekorowane płatkami róży herbacianej. PYSZNOŚCI! :)



SKŁADNIKI:
Ciasto (12 szt.):
- 125 g. miękkiego masła
-125 g. cukru
- 150 g. mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao w proszku
- 25 g. stopionej czekolady deserowej
Nadzienie:
- słoiczek dżemu morelowego
Krem:
- 200 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka gorzkiego kakao
Dekoracja:
- płatki róży herbacianej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1.W dużej misce umieścić wszystkie składniki ciasta, poza stopioną czekoladą deserową i upić mikserem na gładką masę. Wlać stopioną czekoladę i starannie wymieszać.
2, Papilotki  napełnić do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 20-25 minut. Przełożyć babeczki na metalową kratkę i pozostawić, aż całkowicie wystygną.

Nadzienie:
1. Za pomocą małego nożyka lub łyżeczki wydrążyć babeczki, wypełnić dżemem morelowym.

Krem:
1. Śmietanę wraz z cukrem ubić na puch.

2. Dodać serek mascarpone oraz kakao, dokładnie wymieszać.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem oraz płatkami róży herbacianej.




2 komentarze:

  1. W okresie świątecznym widzę je nadziane konfiturą z gorzkiej pomarańczy ;-) Piękne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł, kolejne słodkości zrobiłam właśnie z dodatkiem pomarańczy. :)

      Usuń