niedziela, 25 grudnia 2016

Świąteczne babeczki z pomarańczą


Magia Świąt zamknieęta w małych słodkościach ze skórką pomarańczową wypełnione kisielem pomarańczowym, do tego czapka z kremu śmietankowego. Do dekoracji wykorzystałam wiórki kokosowe, aby zrobić śnieżną kule oraz laseczki i listki ostrokrzewu z masy plastycznej. :)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 125 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyzeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 jajka
- 1/4 szklanki kefiru
- kilka kropki olejku pomarańczowego
- skórka otarta z pomarańczy
Nadzienie:
- kisiel pomarańczowy
Krem:
- 200 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- wiórki kokoswe
- laseczki i listki z masy plastycznej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Masło utrzeć z cukrem do uzyskania jasnej masy.
2. Wbić jajka i dalej ucierać. Dodać skórkę pomarańczy oraz olejek, wymieszać.
3. W osobnej misce wymieszać suche składniki i dodawać do masy na przemian z kefirem, zmiksować całość do otrzymania jednolitej masy.
4. Przełożyć do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Kisiel wykonać zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzić.
2. Środek babeczek wydrążyć za pomocą małego nożyka i wypełnić przestudzonym kisielem pomarańczowym.
Krem:
1. Śmietanę z cukrem pudrem ubić.
2. Dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem tworząc półkule i otoczyć w wiórkach kokosowych.
2. Na wierzch słodkości ułożyć dekoracje z masy plastycznej.






Przepis na ciasto pochodzi z bloga mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz