poniedziałek, 26 grudnia 2016

Świąteczne pierniczki


Święta nie mogą się obyć bez pierniczków ozdobionych lukrem oraz kolorowymi posypkami. Ilu pomocników tyle pomysłow na kształty i dekoracje światecznych słodkości. :) W tym roku do swoich pierników użyłam złotego i srebrnego barwnika z spray'u firmy Wilton i wyszło cudownie, a wręcz magicznie. :)


SKŁADNIKI: 
Ciasto: 
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 
- 350 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy korzennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
-2 jajka
- 100 g masła
- 100 g miodu wielokwiatowego 
Dekoracja:
- lukier królewski (przepis)
- kolorowe posypki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 
Ciasto:
1. W misce wymieszać wszystkie suche składniki.
2. Masło wraz z miodem podgrzać, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
3. Suche składniki wraz z masłem, miodem i jajkami, połączyć, aż powstanie jednolita masa.
4. Ciasto rozwałkowywać na ok. 0,3-0,4 cm., wykrawać różnego rodzaju kształty.
5. Pierniczki piec przez ok.10 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Dekoracja:
1. Pierniczki udekorować lukrem królewskim oraz kolorowymi posypkami.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz