niedziela, 8 stycznia 2017

Babeczki Kinder Pingui


Zimowe wydanie "batonikowych" słodkości. :D Czekoladowy biszkopt, mleczny krem, a do tego ciasteczka Oreo,jako pinwginy. Zaczynamy zabawe!

  
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżka oleju
Krem:
- 1/4 szklanki mleka 3,2%
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1/3 szklanki cukru
- 175 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dekoracja:
- głowka pingwina z ciasteczek Oreo i masy plastycznej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, a następnie żółtka, wymieszać.
2. Wlać olej i dalej miksować.
3. Makę wymieszać z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i kakaem. Wsypać do masy i delikatnie wymieszać.
4. Przelać do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Wystudzić.
Krem:
1. Mleko 3,2% zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Wystudzić.
2. Masło utrzeć na jasną masę, dodać wystudzone mleko, dalej ucierać.
3. Wsypać mleko w porszku i dokładnie wymieszać.
4. Krem przełożyć do worka cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować mlecznym kremem oraz ciasteczkami Oreo w wersji "pingwinowej".








6 komentarzy: