piątek, 20 stycznia 2017

Babeczki makowe z czarną porzeczką


Puszyste babeczki z makiem, a la piegusek, wypełnione dżemem z czarnych porzeczek, a do tego, aby urozmawicić smaki i nadać trochę słodyczy- krem na bazie białej czekolady. Dawno też nie było dekoracji w różanym wydaniu, a że mamy zimę to nieodłącznym elementem słodkości stały się również płatki śniegu z masy plastycznej. :)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki maku
- 120 g cukru
- 2 jajka
- 125 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- dżem z czarnych porzeczek
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 70 g białej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 ml śmietany kremówki
Dekoracja:
- płatki śniegu z masy plastycznej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Miksując dodawać zółtka.
2. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać do masy. Wsypać mak oraz wlać mleko, całość dokładnie zmiksować.
3. Ubitą na sztywno pianę z białej, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką.
4. Masę przełożyć do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Środek babeczki wydrążyć za pomocą nożyka i wypełnić dżemem z czarnych porzeczek.
Krem:
1. Serek mascarpone wymieszać z rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladą.
2. Śmietanę z cukrem ubić na puch. Dodać do serka i delikatnie wymieszać.
3. Krem przełożyć do worka cukierniczego z tylką wilton #2D.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem tworząc różyczki (zaczynając od środka słodkości) oraz płatkami śniegu z masy plastycznej.








5 komentarzy:

  1. Jakiej tylki użyłaś do stworzenia tej różyczki? :) Są prześliczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A przepraszam, już doczytałam :)

      Usuń
    2. Dziekuje :) zazwyczaj dominuje u mnie wilton #2D, chociaz od pewnego czasu odkopuje inne rodzaje tylek :)

      Usuń