poniedziałek, 30 stycznia 2017

Babeczki z ajerkoniakiem


Tego jeszcze nie było! Babeczki z ajerkoniakiem, wypełnione budyniem o smaku krówki, udekorowane kremem ajerkoniakowym, krówkami oraz pokruszoną bezą. Koniecznie musicie wypróbować! Krem miodzio, sama podjadałam go w trakcie przygotowania. :D


SKŁADNIKI:
Ciasto (7-8 sztuk):
- 125 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyzeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 85 g drobnego cukru do wypieków
- 75 g miękkiego masła
- 65 ml ajerkoniaku
- 2 jajka
Nadzienie:
- 1/2 budyniu o smaku krówki (wykonanego z połowy ilości mleka na opakowaniu)
Krem:
- 150 ml śmietany 30%
- 150 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ajerkoniaku
Dekoracja:
- krówki
- beziki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią oraz sól.
2. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na jasną masę. Wbić jajka, cały czas miksując.
3. Wlać ajerkoniak, wymieszać.
4. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatulką.
5. Masę przelać do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Środek babeczek wydrążyć za pomocą małego nożyka i wypełnić go przestudzonym budyniem.
Krem:
1. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na puch.
2. Dodać serek mascarpone oraz ajerkoniak, delikatnie wymieszać.
3. Krem przełożyć do worka cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy. ( u mnie wilton #2D).
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem, krówkami oraz podkuszonymi bezikami.








6 komentarzy: