poniedziałek, 2 stycznia 2017

Babeczki z winem i wiśniami


Karnawałowe słodkości, czyli biszkoptowe babeczki z kakaem, wypełnione wiśniami na czerwonym, słodkim winie i Glogg'u, udekorowane kremem śmiatankowym, czekoladą i wisienką. Zaczynami zabawę! :D


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka gorzkiego kakao
Nadzienie:
- wiśnie w syropie
- 1/2 szkalnki czerwonego, słodkiego wina
- 1/2 szklanki Glogg'a
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 200 ml śmietany kremówki
- 300 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- różowy barwnik spożywczy
Dekoracja:
- 30 g gorzkiej czekolady
- 15 ml śmietany kremówki
- wiśnie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Białko oddzielić od żółtka, ze szczyptą soli ubić na pianę.
2. Wsypać cukier puder oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, całość zmiksować. Dodać skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min.
4. Pozostawić do wystudzenia.
Nadzienie:
1. Wiśnie wraz z winem zagotwać w małym garnku.
2. Glogg wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do wiśni, dokładnie wymieszać. Wystudzić.
3. Środek babeczek wydrążyć za pomocą małego nożyka i wypełnić wiśniami na winie.
Krem:
1. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na puch.
2. Dodać serek mascarpone oraz różowy barwnik spożywczy, delikatnie wymieszać.
3. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie francuskiej gwiazdy.
Dekoracja:
1. Zagotowaną śmietanę przelać do pokrojonej czekolady, po około 2 minutach wymieszać.
2. Babeczki udekorowac kremem, ganache z gorzkiej czekolady oraz wisienką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz